• Децата трябва да танцуват, плуват или спортуват

  summer_dance_camp_За нуждата от спорт се говори все повече и повече в медийното пространство. Ежедневно ни се предлага все по-голям избор как да поддържаме физическата си активност. Из цялата страна непрекъснато изникват центрове за фитнес, йога, пилатес, зумба (б.а. – спортни танци). Все по-трудно става хората да предпочетат спорта пред монитора на компютъра в ерата на технологиите. Затова е важно още от ранна възраст у подрастващите да се възпитава любов към спорта, казват специалистите.

  Децата могат да почнат да спортуват на 4 – 6 години. Дотогава те трябва да са развили двигателната си култура чрез пълзене, ходене, скачане, бягане, катерене. Спортуването от четири годинки обаче трябва да става под формата на игра, казва инструкторката по аеробика Павлина Василева. Тя е спец по степ аеробика, тае бо, каланетика, пилатес и гимнастика за бременни. Дори и плуването, което се препоръчва за мъниците, е по-добре да бъде под формата на забавна игра във водата, допълва дамата. “Това е по-скоро етап, в който децата трябва да свикнат със спортните активности на родителите си, да приемат, че движението (игра или спорт) е важна част от живота и може да бъде източник на страхотни емоции”, категорична е Павлина Василева.

  Преди да проходи, още от първия ден у дома, на детето се правят гимнастика и масажи с цел укрепване на мускулатурата и костната система. Това спомага за правилното затваряне на ставичките. Така че още от този момент можем да говорим за спорт. Следват усвояване на основни двигателни способности, първите, от които са обръщане, пълзене, ходене, разказва инструкторката по аеробика.
  По думите й на 4-6годишна възраст може да се започне с танци, плуване, каране на тротинетка или колело, скачане на въже, скачане на един крак, хващане на лека топка. В никакъв случай не бива детето да се претоварва или да се натоварва твърде дълго време. Може да се опита и с кънки и ски. Между 7 и 8 години изборът може да е на самото дете, защото и възможностите са доста – гимнастика (спортна, художествена, аеробика), танци, джудо, плуване, колоездене, тенис, футбол, йога, хандбал, кънки, ски.

  След 10-годишна възраст хлапето може да спортува почти всичко, без силови спортове като бодибилдинг и вдигане на тежести. За да решат към какъв спорт да насичат детето си, родителите трябва да съобразяват личните му предпочитания, темперамента му, качествата, които искат да бъдат развити.

   

  Източник http://www.zdravnitza.com/a/nav/rubrics/raz/3/cat/2/sub/4/rub/42/4 Възрастови групи
над 15 Специалисти Педагози
3 Сгради в централен Пловдив
над 145 Деца