• Как да предразположим детето да хапва повече ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

  Като възрастни сме наясно, че децата ни трябва да хапват повече плодове и зеленчуци, да приемат витамини и минерали, да се хранят здравословно, за да растат здрави и силни. Понякога обаче да накараш детето да си вземе резенче ябълка и да го изяде се оказва доста трудно нещо. Вместо обаче да се ядосваме и да се караме на детето можем просто да приложим някои хитри стъпки:
  💮 Когато пазарувате плодове и зеленчуци, взимайте детето със себе си. Предложете му само да си избере нещо, да пипне, да помирише, да е част от цялостния процес.
  Е, ако си ги произвеждате сами или имате възможност да си откъснете от нечий двор, ще още по-добре!
  💮 Включете детето си, ако е достатъчно голямо, в приготвянето на храната. Когато е направило нещо само, детето е склонно да си уважи собствения труд. Често под формата на игра нещата се получават по-бързо, а е и по-забавно.
  💮 Поднасяйте храната по интересен начин. Направете формички от плодовете, нарежете ги по нетрадиционен начин, съберете ги в плодова салата с чадърче, изрежете гъбки, човечета, шишчета от плодове. Всичко опира до интереси и въображение.
  💮 Носете плодове и зеленчуци със себе си като излизате! Вместо да купувате храна, която не само, че няма да донесе нищо полезно на детския организъм, но може и да навреди – предложете пресен плод или зеленчук. Всичко може да измиете и обелите, ако е необходимо на място. Другият вариант е да си ги носите нарязани от къщи. Почерпете другите деца, като със сигурност ще предизвикате фурор, особено ако сте сътворили нещо интересно в кутията си. Следващия път детето ви само ще ви предложи да вземете плодове, за да почерпите и децата.
  💮 Предложете на детето си да нарисува, апликира или моделира любимия си плод или зеленчук. Нека разкаже за вкуса и вида му. Има една страхотна детска песничка за зеленчуците, която може да пеете заедно и да се забавлявате.
  💮 Нека детето да брои плодове и зеленчуци, като ги поставя в различни съдове и да ги назовава по цвят.
  Да различава кое е плод и кое зеленчук, какво приготвяме с плодове/компот, конфитюр, сладкиши/ и какво със зеленчуци/салата, супа, туршия/
  Така детето ще започне да проявява интерес и към други дейности – да брои, да разпознава цветовете, да опознава света и т.н.
  💮 Ако нямате собствена градина, посадете си в саксия някаква билка, за да се грижите заедно за нея и в последствие да я сложите на гозбите си – магданоз, розмарин и т.н.
  💮 Не забравяйте да си хапвате заедно с детето, когато е възможно. По този начин то ще види какво правите вие и ще се присъедини, за да е като вас!
  Давайте му личен пример – то има най-голяма доверие на вас и ще ви подражава.
  💮 Новите храни не са предпочитани за децата, затова, когато се опитвате да предлагате непознати плодове или зеленчуци, наблягайте на положителните качества на това, което ще предлагате, а не на аргументите защо трябва да го яде! Понякога може чак на десетия път да се реши детето да опита новата храна – това не трябва да ви обезкуражава.
  💮 Дръжте купа с пресни плодове под ръка и пред очите на детето. Не поставяйте в близост други изкушения, които не искате да яде. Поддържайте някои зеленчуци в хладилника, които са малки, симпатични и веднага могат да се хапнат – грах, бейби морковчета, чери доматчета, розички броколи и т. н.
  💮 Ако детето отказва да хапва плодовете и зеленчуците на парченца или резенчета всеки път – може да му приготвите фреш. Дори може да му дадете само да пуска парченцета в уреда под вашия надзор.
  💮 Не го подкупвайте, заплашвайте или настоявайте! Нека детето не изпитва тревога, когато наближи време за хранене!
  💮 Не го молете да се храни, не го насилвайте! Просто оставете чинията на достъпно за него място и от време на време си взимайте по нещо, докато вършите домакинските си задължения.
  💮 НИКОГА не му казвайте, че само лошите и непослушните деца не ядат зеленчуци и плодове! Не го сравнявайте с друго дете – всички деца са различни. Все пак и вие не ядете всичко!
  💮 Включете и другите членове на семейството в предприетото начинание – таткото, бабата и дядото също трябва да подкрепят усилията ви.
  Нека те не дават объркващи сигнали на детето!
  Вие сте отбор и трябва да работите в екип!


4 Възрастови групи
над 15 Специалисти Педагози
3 Сгради в централен Пловдив
над 145 Деца