• Как да се грижим за зъбките на децата?

  child-brushingОколо 6–та си годинка всяко дете вече има клатещо се млечно (временно) зъбче. Малчуганът се чувства голям, но в същото време изпитва малко страх. Защо започват да падат първите млечни зъбки? От какво са направени зъбчетата? Страшно ли е да се отиде на зъболекар? Отговор на тези и други въпроси дава книжката на издателство Фют „Ново зъбче имам аз”, чиято премиера предстои. Много от страниците на луксозното издание са направени занимателно – малкото дете да може да сменя графични елементи и да участва в решаването на забавни игри.

  Какво да правим с падналото зъбче?
  1. В Англия и в САЩ слагат падналото зъбче под възглавницата на детето. Вярва се, че през нощта идва Феята на зъбките, прибира го и оставя на малчугана малък подарък.

  2. В Швейцария през нощта идва мравка, за да вземе падналото зъбче. Като отплата тя оставя на негово място малка монета.

  3. В Полша обичаят е децата да засаждат своето първо паднало зъбче в градината, за да растат здрави постоянните им зъбки.

  4. В Русия наричат млечните зъбки –миши. Затова децата оставят първото си паднало зъбче под леглото- на мишлетата.

  5. В Япония пък хвърлят падналите горни зъбки на покрива, а долните- през балкона. Вярва се, че това носи щастие.

  Съвети за здрави зъбки
  1. Родители, уверете се, че четката за зъби не е твърде голяма за детската уста. Тя трябва удобно да достига и най-тесните ъгълчета в устата – зад бузите и около езика. Това се отнася и за електрическите четки за зъби.

  2. Трябва да сменяте четката за зъби на всеки 6-8 седмици. Разръфаните пратете на боклука.

  3. За децата са подходящи паста за зъби, която съдържа флуорид. Той ще направи зъбките твърди и устойчиви, казват денталните лекари.

  4. За да се измият зъбите правилно са необходими поне 3 минути. Пясъчен часовник ще ви помогне, докато свикнете да спазвате времето.

  5. Два пъти годишно ходете на зъболекар профилактично, дори и да нямате оплаквания.

  6. Яжте здравословни храни- пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, ядки, мляко.

  7. Децата обичат сладкишите и сладките напитки, но те съдържат твърде много захар и с тях не трябва да се прекалява. Не ги похапвайте между основните хранения!

  8. Мийте си зъбките след като се похапнали. Желателно е това да става след всяко ядене, вечер преди лягане и винаги след хапване на нещо сладко!

  9. Какво не знаем за зъбите-слоновете сменят зъбите си 6 пъти през живота си. Акулите имат около 300 зъба, които постоянно се подменят с нови. При хората постоянните зъби са за цял живот, затова всеки човек трябва да ги поддържа здрави!

   

  Източник: http://www.zdravnitza.com/a/nav/rubrics/raz/3/cat/2/sub/2/rub/40


  Тагове:


4 Възрастови групи
над 15 Специалисти Педагози
3 Сгради в централен Пловдив
над 145 Деца