• Как музиката влияе върху развитието на децата?

  Децата и музиката вървят ръка за ръка. Пеeнeто, пляскането с ръце и танците са част от естествения им език, защото те са по-чувствителни към ритъма на музиката от нас възрастните.

  Редица проучвания са доказали, че музиката е вродена способност на всички деца, дори и на бебетата. Едно изследване с участието на деца на възраст от пет месеца до две години показва, че бебетата притежават вътрешен отговор на музикалния ритъм. Всички ние сме родени да пеем и танцуваме – нещо, което след известно време обаче много от нас забравят.
  Изследователите са достигнали до извода, че музиката с бързо темпо води до повишаване на сърдечната честота, докато по-бавната и медитираща музика намалява сърдечния ритъм.

  Влияние на музиката върху мозъка

  Тя може да изостри умствените способности. Нови данни разкриват, че музиката произвежда мощни ефекти върху мозъка, насърчава развитието на познавателните способности, вербалните умения и емоционалната интелигентност.

  Музиката и когнитивното (познавателното) развитие
  Съществуват много доказателства, показващи връзка между музикалното обучение в детството и когнитивното развитие. Проучването заключва, че обучението по музика има дълбок и позитивен ефект върху мозъка за когнитивните функции.

  Музиката може да създаде по-добри читатели
  Според редица експерти по света музикалното обучение е пряко свързано със засилените вербални умения.
  Реакциите на мозъка по време на изпълнение на музика подобряват същите комуникативни умения, необходими за говорене и четене.
  Музикалното обучение може да помогне на децата да развият умения, свързани с грамотността.

  Музиката и емоционалната интелигентност
  Може би най-същественият ефект на музиката върху мозъчната дейност е развитието на емоционалната интелигентност. Най-новите изследвания показват, че музикалното обучение подобрява способността на детето да изрази емоцията в  звук.

  Музиката и езиковите умения
  Музиката също така помага за развитието на езиковите умения. Пеенето може да способства за това, малките деца да подобрят своята лексика и произношение.4 Възрастови групи
над 15 Специалисти Педагози
3 Сгради в централен Пловдив
над 145 Деца