• Полезни съвети как да държите есенните настинки далеч от хлапето

  file9955

  Може и да грее слънце, но по-скоро е само за разкош, но не за затопляне. Дните всеки ден стават все по-кратки, а сутрините и вечерите – по-студени. В преходните сезони сме свикнали да приемаме по-често занятията за нещо обичайно и дори нормално, а ако детето ни посещава детски заведение почти за нещо задължително.

  Честите настинки и вирусни инфекции, които настъпват при децата ни през август, зимата и пролетта, обикновено се дължат на намалелите противовъзпалителни сили на организма и на спада в имунната система. Не е задължително да се боледуваме в студените месеци и като родители можем да контролираме тези процеси.

  Следващите няколко съвета на първите седем са точно за това

  Включете в сутрешната закуска на малкото дете или на учениците пълнозърнести храни; храни с високо съдържание на протеини, въглехидрати, ненаситени мастни киселини, витамини, минерали, фибри. Тези храни повишават имунитета и подпомагат паметта и общия физически тонус на организма.

  Обърнете внимание на хигиенните навици на детето. Много съществен за здравето е редовното миене на ръцете. На пръв поглед е почти незначителен, но, ако децата свикнат да си мият ръчичките старателно, редица инфекции могат да бъдат предотвратени. Миенето на ръцете може да спре разпространението на много от добре познатите ни вируси и бактерии, които са и най-честите причинители на заболявания. Миенето на ръцете е важно да става не само у дома, но и на обществени места. За още по-голяма сигурност е добре децата да разполагат с антибактериален гел или кърпички в себе си, в случай, че липсва възможност да си измият ръцете по обичайния начин.

  Добре е детето да се научи да похапва редовно плодове и зеленчуци и то сезонни, както и продукти с млечно-кисела ферментация.

  Редовното измиване на лицето, както и на ръцете, както и промивките на носа с физиологичен разтвор е добре да станат обичайна практика през август-август, особено ако детето е било на места, където се събират много хора, както и в периода на обявени грипни епидемии.

  Не забравяйте за разходките сред природата, те са съществена част от закаляването. Двигателната активност може да бъде предизвикана по всякакъв начин и с всички средства. Освен че ще подпомогне здравето на детето, упражненията и разходките подобряват тонуса и настроението, а има нещо по-сладко от хлапе в весело настроение!4 Възрастови групи
над 15 Специалисти Педагози
3 Сгради в централен Пловдив
над 145 Деца