• 20 начина за стимулиране на мозъчната дейност на детето

   

  изтеглен файл

  1. Развитието на бебето започва още преди раждането. Затова е важно с какво се храни майка, какъвто е режимът на практическа дейност. Колкото по-здравословно се съхранява и живее, толкова повече шансове да роди добре развито, здраво и умно дете с по-големи.
  2. Говорете на бебето на глас, независимо, че всичко все още не е разбиращо всичко, което му казвате. Изговаряйте правилно всяка дума. Няма нужда да говорите на „бебешки“. Правилният говор е гаранция за правилното речево и езиково развитие на детето.
  3. Играйте с детето игри, които включват ръцете. Така то ще усвои фините движения на пръстите.
  4. Реагирайте всеки път, когато детето е забелязано или то само реагира на дадена случка, предмет или явление. Когато правите това, детето ще осъзнае, че неговите емоции и интереси са важни и за вас.
  5. Запознайте се с бебето за най-рано с книгите. За най-малките можете да изтриете така наречените „тихи книжки“, изработени от текстил. По този начин ще развиете интерес към литературата и четенето от най-ранна възраст. Когато бъдете поканени на малко дете, използвайте всякакви приключения, за да съберете интерес за вас и да се свържете с вас.
  6. За правилното развитие на мозъка от голямо значение е и физически контакт. Затова не се колебайте дали да погали или прегърнете детето си. Срещайте косичката му, правете му маса, дръжте го за ръка.
  7. По-късно се детето да се играе с кубчета и строители, части от които може да се рецитират в кули или редици. Това ще помогне да се направи концепцията за причината и следствието. Когато кулата стане твърде висока, тя ще падне.
  8. Реагирайте на бебешкия плач и се отзовавайте на него възможно най-бързо. Това няма да навреди на бебето по никакъв начин, нито ще отидете. Успокойте бебето с песничка или люшкане или с ласкав говор. Това ще накара бебето да се чувства защита и сигурно.
  9. Поощрявайте интересите на детето по отношение на науката, откритията, техниката и пътешествията.
  10. Правите масаж на гърба или на цялото тяло на бебето, но и когато по-късно – продължете с това занимание. За да ви помогна да създадете неразбираема връзка с детето си и ще научите за взаимност и споделяне, защото това може да се случи и да се опитате да го направите.
  11. Включете дори най-малките деца в домашните ангажименти и му позволявайте да проявяват самоинициатива. Можете да започнете да започнете, за да получите играч, който е в правилното място, като го приберете и сортирате по цвят или по големина.
  12. Децата, които имат нужда от нова информация по-добре, когато са в съответствие с условията, когато искате да представите нещо ново, за което сте в парка, зоологическа или ботаническа градина. За по-големите деца изключително интересни са музеите.
  13. Когато пеете песни, включете жестовете с ръце и движения с тяло. Така детето ще свърши действията със звуци и ще изгради естествени езикови модели, които ще бъдат одобрени на моторни действия.
  14. Кога се въвеждат в храна в менюто на детето му разкажеш за нея – къде и как расте, как се приготвя, какъв вкус има. Когато приключите с хранене, не пропуснете да го похвалите. Това ще създаде положителна глава на детето към храненето.
  15. Когато искате да бъдете чути, натиснете и задръжте, за да го направите. По този начин не само ще ви чуе, но и ще избавите каквото и да е, което трябва да се направи и сигурно. Това се случва с чудесна работа, когато искате да помогнете на детето да се облечете по-бързо.
  16. Никога не засрамвайте или не плашете детето, ако то не искате да направите едно или друго нещо или не се е справило с очакванията.
  17. Създайте ви с температурни разлики, но това ще ви помогне и ще откриете как да излезете от постепенно нараства и неговото самоуправление.
  18. Поставете на детето как да се грижите, състрадателно, добро, как да споделяте с други хора, за да ги видите.
  19. Позволява ни да се детето да изпита удоволствие от различни сетивни преживявания. Не се страхувате да го поощрявате да играете с пясък, вода, сухи листа, камъни, растения и домашни животни. 
  20. Непрекъснато показвайте на детето си, че това е важно за вас и не се нуждаете от интереси от него и неговите занимания. Винаги изразявайте възхищението си, от това, което правите, но и не си запазвате критиките, когато са необходими. Всички тези действия са възприети по един и същ начин – родителски обич и любов, които са най-важни, за да растете здраво, добре и самостоятелно.


4 Възрастови групи
над 15 Специалисти Педагози
3 Сгради в централен Пловдив
над 145 Деца