• 7 начина детето ни да се храни здравословно

  download

  В днешно време, темата за здравословното хранене става все по-нашумяла. Всички знаем, че добрата храна ни влияе положително и ни кара да се чувстваме добре. Важно е да научим детето си от малко да има добри навици, когато се храни, за да може да е по-активно и по-здраво.

  1. Гледайте какво ядете

  Ако ядете чипс през целия ден и наричате сутрешното си кафе „закуска”, не очаквайте детето ви да си създаде здравословни навици за храненето. Детето се учи от вас, наблюдава ви и ви копира. Ако майката е постоянно на диета и повтаря „не яж това или онова”, детето ще бъде под постоянно напрежение и стрес. Важно е да научите детето си на баланс и умерено хранене.

  2. Направете яденето забавно

  Осигурете широко разнообразие от здравословна храна във вашия дом. Колкото повече избор предоставяте на детето относно храната, толкова повече има вероятността да я яде. Една цветна чиния с червени чушки, краставица, нарязана на дълго и отгоре поставено морковче ще насърчи детето да опита от всичко, най-малкото изглежда добре и шарено. И не забравяйте, че само защото не обича броколи, не значи, че няма да се нахвърли на граха, например. Ако позволите и осигурите на детето да опитва различна храна още от бебе, това ще му осигури палитра от здравословна и разнообразна храна. Всяка седмица осигурявайте различна храна, в малки количества, за да не се чувства детето насилено. Използвайте различни подправки, но не прекалявайте с тях, слагайте по-малко, докато детето стане по-голямо.

  3. Теглото няма значение

  Хората се раждат с различна форма и размер – това важи и за децата. Много от майките толкова са привикнали с диети и ограничено хранене, че вече не знаят какво означава да имаш апетит и да ядеш нормално. Децата могат да минат през различни периоди – могат да са ниски и набити, а после да се издължат, или да са слаби и високи и след време да се променят. Всичко зависи от историята на семейството ви – може би вие или вашият партньор сте имали различни периоди като деца и сега това се отразява и на вашето дете. Няколко килограма отгоре може да е нещо нормално.

  4. Сменете езика

  Използвайте фрази, които включват думи като „здравословен”, „активност” и „начин на живот”, вместо „диета”, „тегло” и „упражнения”. Не казвайте на детето си, че дадена храна е „лоша”, ако я ядат, постоянно ще си мислят „Аз съм лош човек”. Може да описвате храната, която не е хранителна с израза „без стойност”. Когато детето ви започне да поема мека храна, напомняйте му, че е хубаво да пие мляко, вместо сода, която не е стойностна и няма полза от нея.

  5. Направете здравословното ядене семейно

  Започнете едно – не може да имате член на семейството, който да яде по един шоколад за следобедна закуска и друг, който вместо това яде целина. Може би сте го чували и преди, но ние ще го повторим още веднъж: Направете яденето заедно, приоритет. Ако вечеряте заедно, като семейство, това означава, че поемате повече плодове и зеленчуци. Ако работите до късно, направете семейните обеди и вечери в събота и неделя. Опитайте се да привикнете детето си към храната на възрастните, които обикновено са по-здравословни и по-разнообразни. Ще ви спести време и всички ще могат да опитат нещо ново или поне децата ще свикнат да виждат зеленчуци в чинията си.

  6. Ограничете стоенето пред екрана

  Всяка минута, в която детето седи пред телевизора, компютъра или видео играта, е минута, в която не се движат. Учени са установили, че децата, които гледат повече от три часа телевизия на ден, са по-склонни към напълняване и наднормено тегло, сравнение с децата, които гледат по-малко от два часа телевизия на ден. Когато изключите телевизора, ще видите как детето ще си намери друго занимание, което обикновено е свързано с някаква активност.

  7. Въвлечете детето

  Колкото по-малко „насилвате” детето да яде дадено нещо, толкова по-малко то ще се съпротивлява. Направете списък с всички здравословни храни, които то обича и помислете как може да ги включвате по различен начин в менюто. Ако детето ви е достатъчно голямо, направете списък с нужните покупки и го помолете и то да се включи в пазаруването.

  Създаването на здравословни навици относно храната се постига най-лесно и е най-ефективно, когато детето има добър модел за подражание. Образовайте го за предназначението на храната и им предоставяйте голямо разнообразие, докато са още съвсем малки.4 Възрастови групи
над 15 Специалисти Педагози
3 Сгради в централен Пловдив
над 145 Деца